Yhdistykset CRS:n taustalla

Tämän sivuston takana on entisten suomalaisten CRS-leiriläisten yhdistys, Camp Rising Sun Alumni Association of Finland eli CRSAAF. Camp Rising Sunia pyörittävä LAJF-säätiö on kutsunut suomalaisedustajia leireilleen vuodesta 1946 lähtien, ja 2000-luvulle mennessä Suomen alumniluku on kasvanut yli seitsemäänkymmeneen. Suomen entisillä leiriläisillä on ollut keskinäistä toimintaa heti alkuvuosista lähtien, mutta rekisteröity yhdistys perustettiin vuonna 1992.

Hieman historiaa ja nykyinen organisaatio

CRS-leirin perustaja George ”Freddie” Jonas pyrki heti toisen maailmansodan jälkeen yhteistyöhön suomalaisten tahojen kanssa saadakseen myös suomalaista edustusta leirille. Ensimmäisenä suomalaisena valtamerilaivalla New Yorkiin matkusti edesmennyt Jouko Hirvonen, joka oli pitkään aktiivisesti alumnitoiminnassa mukana. Alussa leiriläisten valitsemisessa auttoivat Opetusministeriö ja Suomi-Amerikka-yhdistysten liitto. Kun suomalaisia leiriläisiä alkoi kertyä enemmän, he ottivat valintaprosessin hoitaakseen. Alumnitoiminta henkilöityi pitkään yhteen ihmiseen, vuoden 1950 leiriedustajaan Jaakko Sorvariin, jonka luotsaamana leiriläisvalintoja organisoitiin ja yhteyksiä USA:han ylläpidettiin. 1970- ja 80-luvuilla toiminta järjestyi hiljalleen siten, että alumniorganisaation vetäjä vaihtui vuosittain ikäjärjestyksessä. Nykyisellään rekisteröidyn yhdistyksen ydinryhmä koostuu vuosittain vaihtuvasta hallituksesta, jossa useimmiten on puheenjohtajana alumni, jonka omasta leirikesästä on aikaa noin 10 vuotta. Hänen lisäkseen hallituksessa on yleensä 3-5 jäsentä.

CRS alkoi poikien kesäleirinä, jossa suomalaisedustusta on ollut lähes joka vuosi aina vuoteen 1989 asti, jolloin poikaleirin rinnalle perustettiin CRS/Clinton tytöille. 2000-luvulla CRS-perheeseen kuului myös tytöille suunnattu Stendis-leiri Tanskassa, jossa oli suomalaisedustajia joka vuosi. Nykyisellään USA:n leirille lähtee Suomesta yleensä kaksi uutta edustajaa joka vuosi. Poikkeuksia tapahtuu satunnaisesti, esimerkiksi kesällä 2007 Suomesta lähti leireille yhteensä kuusi edustajaa.

Toiminta

Alumniyhdistyksen tärkein vuosittainen ponnistus on huolehtia uusien leiriläisten valinnasta tammi-helmikuussa. Lisäksi yhdistys pitää jatkuvasti yhteyttä LAJF-säätiöön sekä muun maailman alumniorganisaatioihin. Yhdistyksen epävirallinen tavoite on myös tehdä saunakulttuuria tunnetuksi leireillä: USA:ssa on kummallekin leirikampukselle rakennettu suomalaisten aloitteesta ja osin suomalaisten rahoittamana saunat (Red Hookin kampukselle kaksikin, ensimmäinen paloi vuonna 1983).

Tähän mennessä suurin CRSAAF:n järjestämä alumnitapahtuma on Espooseen kesällä 2000 organisoitu kansainvälinen Reunion-viikonloppu, jonne kokoontui noin 60 eri-ikäistä CRS-alumnia eri puolilta maailmaa. Pyrimme ryhmänä osallistumaan myös muiden maiden alumniyhdistysten järjestämiin CRS-kokoontumisiin.

Pienimuotoisempaa toimintaa yhdistyksellä on paikallistasolla jatkuvasti. Yhdistyksen virallisen vuosikokouksen ja hallituksen kokousten lisäksi järjestämme toisinaan juhlia, epävirallisia illanviettoja, konsertti- ja elokuvailtoja, piknikkejä ja niin edelleen. Vuosittain järjestetään myös ennen leiriä ja sen jälkeen illanvietot, joissa uudet leiriläiset pääsevät ensin kuulemaan leiristä alumneilta ja leirin jälkeen avaamaan omia kokemuksiaan muille alumneille.

Puheenjohtajan ja hallituksen yhteystiedot löydät tästä.

Pidä blogia WordPress.comissa.