Katso myös infosivut hakijallevanhemmille ja opettajalle

Mikä Camp Rising Sun on?

Camp Rising Sun (CRS) on kansainvälinen kesäleiri 15-16 -vuotiaille nuorille. Tällä hetkellä leirit on jaettu sukupuolittuneesti tyttöjen ja poikien leiriin, mutta myös ei-binääriset nuoret voivat osallistua luontevammaksi kokemalleen leirille. Leirit sijaitsevat Rhinebeckissä, New Yorkin osavaltiossa USA:ssa.

Mikä on leirin teema tai ideologia?
Leirin tarkoituksena on tuoda yhteen motivoituneita ja ennakkoluulottomia nuoria, jotka haluavat kasvaa empaattisiksi ja vastuullisiksi toimijoiksi omissa yhteisöissään. Leirillä opitaan kansainvälisyyttä ja humaania yhteisöllisyyttä käytännön kokemuksen kautta. Painotus on erityisesti johtajuus- ja ryhmätyötaitojen kehittämisessä ruohonjuuritasolla: jokainen osanottaja saa vuorollaan vastuuta ja valtaa, mutta samanaikaisesti opetellaan myös ”seuraajan asemassa” olemista. Kesän aikana leiriläiset oppivat muun muassa eettisestä johtajuudesta sekä sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta ja pääsevät soveltamaan näitä taitoja monipuolisesti erilaisten projektien ja työpajojen parissa. Ohjelman keskiössä on yhteisönrakennus, jonka ohella kannustetaan osallistujia syventämään kiinnostuksenkohteitaan sekä kokeilemaan uutta kannustavassa ilmapiirissä.

Keitä leirillä on?
Kullakin leirillä on noin 80 nuorta eri puolilta maailmaa, Euroopasta, Pohjois- ja Etelä-Amerikasta, Aasiasta ja Afrikasta. Leiriläisten lisäksi leirillä on 10-20 henkilökunnan edustajaa.

Miten leirille pääsee? 
Leirille haetaan ja se toimii stipendiaattipohjalta. Suomesta pääsee yksi uusi edustaja vuosittain molemmille USA:n leireille (USA:n leirit päättävät kutsuttavien leiriläisten määstä vuosittain). Lisäksi edellisen kesän edustajilla on tilaisuus hakea leirille vielä toiseksi kesäksi. 

Kenen kannattaa hakea leirille?
Elämästä ja ihmisistä kiinnostunut, sosiaalinen, luova, uusia tilanteita pelkäämätön, maailman menoa seuraava ja siitä kiinnostunut, kehittymään pyrkivä ihminen on tyypillinen CRS-leiriläinen. Koulussa CRS:lle pyrkijä menestyy usein keskivertoa paremmin, mutta koulumenestys ei itsessään ole valintakriteeri. CRS-leiriläisellä on jotain henkistä tai taidollista annettavaa suureen joukkoon – ehkäpä pitkälle kehittynyt harrastus tai lahjakkuus jollain yksittäisellä taiteen tai urheilun alalla – tämäkään ei ole välttämätöntä.

Onko CRS kielikurssi? 
Ei, mutta kielitaito tosin kohenee kuin huomaamatta sivutuotteena. Suomalaisella kouluenglannilla pärjää aivan mainiosti, joten englannin kielen täydellinen taito ei ole leirille pääsyn edellytyksenä. Englannilla on kuitenkin tultava kohtalaisesti toimeen ja sillä on uskallettava kommunikoida.

Kuinka kauan leiri kestää ja koska se järjestetään?
Leiri kestää neljä viikkoa. Tarkat päivämäärät löydät täältä.

Koulun alkaminen menee päällekkäin leirin kanssa – voinko lähteä aikaisemmin pois?
Et, paitsi erittäin painavista syistä. Leiriohjelma on suunniteltu siten, että siitä saa kaiken irti vain viettämällä koko ajan siellä. Monessa suhteessa leirin viimeiset viikot ovat kaikkein tärkeimmät. Koko kesän samassa porukassa vietettyään ei sitä paitsi yleensä tee mieli lähteä pois etuajassa. Koulua menee ”ohi” vain noin viikon verran, eikä siitä ole aiheutunut aikaisempien vuosien leiriläisille ongelmia. Sama periaate koskee myös päällekkäin osuvia rippikouluja, leirikouluja jne. – kannattaa muistaa, että osallistumismahdollisuus CRS:lle on valituksi tulleelle kuitenkin tilaisuus, jollaista harvoin osuu kohdalle.

Mitä leiri maksaa? 
Valituksi tulleelle itse leiri ei maksa mitään. Matkakustannuksista (mm. vakuutus) ja matkalippujen hankkimisesta leiriläisen tulisi huolehtia itse. Lentoliput USA:han maksavat 600–900 euroa. Tämän lisäksi tulevat muut ylimääräiset kustannukset, kuten postimerkit, puhelinkortit, mahdolliset tuliaiset ja ostokset kunkin oman budjetin mukaan. Raha ei kuitenkaan ole lopullinen kynnyskysymys – jos leirille lähtijän perhe on erityisen vähävarainen, katsotaan tilannetta tapauskohtaisesti ja matkan rahoittamisessa pyritään avustamaan. Pääsääntöisesti leiriläisen perheen tulisi kuitenkin kustantaa matkat.

Mistä CRS saa rahat toimintaansa? 
CRS:n takana on voittoa tavoittelematon säätiö Louis August Jonas Foundation, jonka perusti 1920-30-luvun vaihteessa yksityishenkilö, George ”Freddie” Jonas perintörahoillaan. Freddie Jonasin elämäntyö, kesäleirimahdollisuuden tarjoaminen köyhille newyorkilaispojille, on reilussa 80 vuodessa kasvanut kansainväliseksi ohjelmaksi, jossa mukana olleiden ihmisten verkosto käsittää tuhansia ihmisiä ympäri maailman. Säätiöidyillä ja harkitusti sijoitetuilla varoilla pyöritetään leirien toimintaa edelleen, ja merkittävä osa säätiön nykyisistä tuloista muodostuu entisten leiriläisten lahjoituksista.

Miten leirille matkustetaan ja miten löydän perille?
Valituksi tullut selvittää itse itselleen lentoyhteyden. Kun lento on varattu, saapumisaika ym. tiedot ilmoitetaan leirin yhteyshenkilölle. Leiriläistä tullaan vastaan lentokentälle ja kuljetetaan turvallisesti perille asti. Usein ennen leiriä valitut leiriläiset tutustuvat New Yorkin alueeseen isäntäperheen kanssa, tätä varten  ennen ja jälkeen leiriä suositellaan jättämään muutama ylimääräinen päivä.

Mitä leirillä oikeastaan tehdään? 
Vaikea kysymys – vaikka mitä! Leirillä eletään yhdessä tietyn päiväjärjestyksen mukaan. Päivää rytmittävät ruoka-aikojen lisäksi ns. opetustuokiot ja erilaiset projektit. Päiväjärjestykseen voi kuulua kaikenlaista eri alojen opiskelusta eri urheilu- ja taidelajeihin ja käytännön rakennusprojekteihin. Toisinaan leiriltä lähdetään myös vaellus- tai melontaretkille lähialueille – kesän aikana oppii siis niin ikään käytännön erätaitoja. Mitään ei käytännössä ole pakko harrastaa, mutta kesän aikana on mahdollisuus kokeilla monia harrastuksia ja opetella uusia taitoja.

Missä leirillä nukutaan? 
Leireillä asutaan luonnon helmassa teltoissa, jotka oikeastaan ovat teltan ja mökin välimuotoja. Teltta muodostuu puisesta kehikosta (puulattia), jonka päälle pingotetaan jykevä, säänkestävä telttakangas, ja nukutaan heteka-tyyppisillä sängyillä. Samaan telttaan majoittuu 4-5 leiriläistä ja yleensä 1 ohjaaja. Leireillä on normaalit sisävessat ja suihkutilat.

Pääseekö leirillä saunomaan? 
Pääsee! Vuosien kuluessa leireille on rakennettu suomalaistyyliset saunat – suomalaiset leiriläiset ovat toimineet suunnittelu- ja rakennusvaiheessa primus motoreina.

Enkö saa käyttää rahojani, jos ostan jotain leirin aikana? 
Jos ostat jotain leirin aikana, leiri maksaa tavarat puolestasi ja maksat ne takaisin leirin lopussa. Leirin ulkopuolelle mennessä voi ottaa pieniä summia käteistä mukaan. Yleensä leiriläiset eivät käsittele juurikaan rahaa leirin aikana – tällä luodaan osaltaan tasa-arvoista tunnelmaa: ne, joilla on vähemmän tai enemmän rahaa kuin muilla, eivät erotu taloudellisen asemansa takia joukosta.

Mitä leirillä syödään ja millainen on siisteystaso? 
Kullakin leirillä on suurtalouskeittiö, jossa ammattilaiskokki apulaisineen valmistaa aamiaisen, lounaan ja päivällisen. Ruokaa on yleensä kehuttu hyväksi – erikoisruokavaliot tietenkin huomioidaan. Leiriläisistä koostuvat tiimit auttavat vuorollaan henkilökuntaa kattamisessa ja tiskikoneiden täyttämisessä ym. avustavissa keittiötöissä. Vuoroviikoilla leiriläistiimit auttavat myös leirin ulko- ja sisätilojen siivoamisessa – paikat pidetään siis puhtaina omin talkoovoimin. Missään nimessä kukaan ei joudu kuuraamaan vessoja koko kesän ajan, vaan kukin tekee oman osansa vuorollaan, noin viikon kerrallaan – tiimejä vaihdetaan siis viikoittain. Siisteydestä ja ympäristön viihtyisyydestä ollaan siis yhteisesti vastuussa.

Keitä leirillä on ohjaajina? 
Leireillä on johtajat ja apulaisjohtajat, joilla on usean vuoden kokemus leirien vetämisestä ja nuorisotyöstä. Leirin muut ohjaajat ovat eri alojen ammattilaisia – joukossa on yleensä musiikkiohjaaja, teatteriohjaaja, viestintäohjaaja, luonnontieteitä tunteva ohjaaja, kuvataideohjaaja, kädentaidoissa opastava ohjaaja, vaellusretket vetävä eräohjaaja, hengenpelastajana toimiva uimaohjaaja jne. Lisäksi paikalla voi olla osaavia yleisohjaajia. Ohjaajia on usein monesta eri maasta, ja suurin osa on entisiä CRS:n leiriläisiä, jotka aikuistuttuaan ja ammatillista osaamista hankittuaan ovat halunneet tulla ohjaajiksi leirille. Useimmilla ohjaajilla on ajokortti, kaikilla on Punaisen Ristin ensiapukoulutus ja useimmilla hengenpelastajan (lifeguard) pätevyys.

Entä jos sairastun leirillä? Tai jos olen jatkuvalla lääkityksellä? 
Ensiaputaitoisten ohjaajien lisäksi leireillä on omat sairaanhoitajat, jotka ovat paikalla 24h/vrk. Jatkuvaa henkilökohtaista lääkitystä tarvitsevien, kuten heinäallergikkojen, astmaatikkojen, diabeetikkojen ym. tulee ottaa tarpeeksi lääkkeitä mukaan koko kesän varalle.

Voivatko vanhemmat vierailla leirillä? Entä poika-/tyttöystävät?
Vanhemmat voivat vierailla, seurustelukumppanit pääsääntöisesti aikuisten seurassa – kannattaa tarkistaa voimassaoleva käytäntö vielä leirin henkilökunnalta. Kullakin leirillä on erikseen suunnitellut vierailuviikonloput, mutta muunakin aikana vierailumahdollisuudesta kannattaa kysyä. Majoitustiloja vieraille on kovin rajoitetusti; leirillä vieraillessa kannattaa varautua majoittumaan johonkin lähikaupungin majoitusliikkeistä.

Miten vapaasti leirillä saa liikkua? 
Leirillä toimitaan USA:n liittovaltion ja New Yorkin osavaltion lakien mukaan. Suomeen verrattuna jotkut käytännöt voivat tuntua tiukemmilta. Leiriläiset eivät saa yksin/keskenään poistua leirin alueelta – leirin henkilökunta on leiriläisistä juridisesti vastuussa. Leireillä on kuitenkin paljon tilaa, ja myös paikkoja, joissa saa halutessaan olla omassa rauhassa. Vanhempien, ohjaajien tai esim. ystävän vierailevien vanhempien seurassa voi sopimuksen mukaan poistua leirin alueelta.

Leiri on uskonnollisesti sitoutumaton. Onko mahdollista harjoittaa omaa uskontoaan?
On. Jos leiriläinen niin haluaa, hänelle pyritään säännöllisesti, mahdollisuuksien mukaan, järjestämään tilaisuus osallistua oman uskontokunnan tilaisuuksiin. Myös muiden uskontokuntien tilaisuuksissa on mahdollisuus vierailla.

Ylös

Pidä blogia WordPress.comissa.